Ervaringsverhaal
Iedereen aan Teach op basisschool De Vincent
“Renée inspireert elke leerkracht om dit toe te passen.”
Toen basisschool De Vincent in Etten-Leur een paar jaar geleden besloot te starten met Teach-Like-A-Champion, leken niet alle leerkrachten deze lesmethodiek direct te implementeren. Sinds Renée betrokken is bij Teach, zijn de technieken een vast en succesvol onderdeel geworden van de school en blijven de leerkrachten gedreven om zich nóg verder te ontwikkelen. “Elke keer valt je weer iets anders op waarvan je denkt: Hee, dat zou ik ook kunnen toepassen in mijn groep.”
Dinsdagochtend, 9 uur op Zoom. Als leerkracht en Teach-coördinator Ilona van Oers in beeld komt voor het interview, verontschuldigt ze zich meteen. “Er is een leraar uitgevallen, dus ik val op dit moment in bij Linusgroep 6/7. Maar het gesprek kan gewoon doorgaan hoor, ze zijn rustig aan het werken.” Voor de leerlingen is de ochtend nog maar net begonnen, maar in de klas klinkt geen enkele zucht. Het blijken mede de vruchten te zijn van Teach. “Als je een groep krijgt van een andere leerkracht, dan merk je dat de Teach-technieken bij alle kinderen bekend zijn”, vertelt Ilona. “Hoe ze de klas inkomen, het stiltesignaal, de instructies. Daardoor is de betrokkenheid van de leerlingen veel hoger en komen ze meer tot leren.”
‘De enthousiaste manier waarop Renée haar verhaal bracht en de theorie direct koppelde aan de praktijk, gaf ons een echte boost’
Een aantal jaren geleden wilde De Vincent een slag slaan in het vergroten van die betrokkenheid. Ook de werkhouding en de resultaten van de kinderen konden beter. En omdat beter onderwijs begint bij de leerkrachten, zocht de school naar een nieuwe collectieve lesmethodiek. “We wilden een methodiek toepassen die door alle leerkrachten gedragen zou worden, zodat we binnen de school een doorgaande lijn konden creëren”, legt Ilona uit. “Teach-Like-A-Champion sloot mooi bij aan bij onze wens.”
Teamgericht en individueel
In 2017 startte De Vincent met een Teach-cursus via een onderwijsstichting. Sommige leerkrachten pakten de technieken op, anderen minder. Dat veranderde toen Renée in beeld kwam. Ilona: “Eén van onze directrices ontmoette haar tijdens een gezamenlijke Teach-Like-A-Champion-reis naar Amerika. Ze raakte geïnteresseerd in haar aanpak. Renée mocht naar aanleiding daarvan een studiedag voor ons verzorgen. De enthousiaste manier waarop zij haar verhaal bracht en de theorie direct koppelde aan de praktijk, gaf ons een echte boost. Iedereen raakte geïnspireerd om haar voorbeelden toe te passen. Vanaf dat moment heeft zij de Teach-training op onze school overgenomen.”
De Teach-training van Renée bestaat uit een combinatie van studiedagen, klassenbezoeken, voorbeeldlessen en inspiratiegesprekken. Die aanpak is zowel teamgericht als individueel, waardoor er een grote draagkracht is ontstaan binnen de school. “Renée probeert altijd op maat te werken”, vertelt Ilona. “Toen zij bijvoorbeeld begon met de klassenbezoeken, maakte ze voor elke leerkracht eerst inzichtelijk welke Teach-technieken hij of zij onbewust al gebruikte. Daardoor konden we onze eigen technieken en kracht bewust gaan inzetten.” Inmiddels is iedereen zo bekend met de basis van Teach, dat de leraren nu zelf aangeven waar zij feedback op willen. Daardoor blijft de methodiek interessant voor iedere leerkracht, startend of ervaren. Ilona: “Renée ziet zoveel leerkrachten, maar toch kan ze vaak terughalen wat ze de vorige keer bij iemand heeft gezien en waar diegene tegenaan liep. Dat vind ik heel knap.”
‘Wat ik zo fantastisch vind aan de voorbeeldlessen, is dat je Renée met jouw eigen groep ziet werken. Daar leer je zoveel van’
Ook de voorbeeldlessen zijn volgens Ilona een waardevol onderdeel van de begeleiding. Renée staat drie kwartier voor elke klas. Iedere leerkracht kan zelf aangeven wat voor soort les of techniek hij of zij wil zien. “Wat ik daar zo fantastisch aan vind, is dat je haar met jouw eigen groep ziet werken. Je observeert hoe zij omgaat met het gedrag van jouw leerlingen en wat daar het effect van is. Daar leer je zoveel van.” Afgelopen jaar nam de school de voorbeeldlessen op en keken de leerkrachten dit met elkaar terug. “Ze laat tijdens zo’n les zoveel technieken zien, dat je er voor jezelf van alles uit kan halen, zelfs al is het niet jouw klas”, zegt Ilona. “Elke keer valt je weer iets anders op waarvan je denkt: Hee, dat zou ik ook kunnen toepassen in mijn groep.”
Leren van elkaar
Het grote verschil dat Renée als Teach-trainer maakt, ligt wat Ilona betreft in haar enorme kennis over het onderwijs. “Ze is zó kundig, je kunt met haar sparren over allerlei verschillende zaken. Niet alleen over Teach, maar ook over EDI of andere dingen. Ze komt steeds met een frisse blik en is heel positief, ze ziet in iedereen de potentie. Ook haar feedback is prettig. Je krijgt altijd zin om met haar tips aan de slag te gaan.” Sinds Renée betrokken is bij de school, zijn de leerkrachten ook naar elkaar toe opener geworden. Ze kijken vaker met elkaar mee en leren van elkaar. “Ondanks al haar kennis merk je dat Renée zelf ook wil blijven leren. Ze durft zich kwetsbaar op te stellen. Ik denk dat wij daardoor voelen dat het normaal is om van elkaar te leren en tips te krijgen, zodat je alleen maar nóg beter wordt.”
‘We willen zo goed mogelijk aansluiten bij de ervaring en de behoeften van de individuele leerkrachten’
Hoewel de doorgaande lijn van Teach-Like-A-Champion inmiddels stevig verankerd is binnen de school, zijn de Teach-plannen voor volgend jaar alweer besproken. “We gaan nog meer op maat werken, zodat we zo goed mogelijk kunnen aansluiten bij de ervaring en de behoeften van de individuele leerkrachten”, vertelt Ilona. “Renée staat erg open voor die differentiatie. Daarnaast maakt ze een hele fijne koppeling met het EDI-traject waar we mee begonnen zijn, want ook daarvan heeft ze veel kennis.” En wat misschien wel het belangrijkst is; de leerkrachten zelf willen zich graag blijven ontwikkelen op het gebied van Teach. “Als het over Renée gaat, is iedereen gewoon mega enthousiast”, lacht Ilona bijna verontschuldigend, terwijl haar klas nog altijd muisstil doorwerkt. “We hopen nog heel veel van haar te leren.”