top of page

Over mij

Ik ben Renée van Eijk, coach, leraar en zelf benoemd onderwijsinspirator, gevestigd in Rotterdam. Positief, vrolijk, enthousiast, kritisch, snel en gericht op ontwikkeling. 

Ik had net mijn PABO diploma toen ik op een Rotterdamse school elke dag een andere klas te draaide, afhankelijk van wat er nodig was. Dé ultieme oefenplaats om de vaardigheden te krijgen en de mindset te ontwikkelen waar je als leraar heel sterk mee voor de klas kan staan.

Ik keek goed naar gedrag, probeerde te begrijpen waar mijn leerlingen stonden en waarom. Ik deed ontzettend mijn best om op basis daarvan te kunnen bepalen wat leerlingen nodig hadden om tot ontwikkeling te komen. En het lukte! Het lukte mij om leerlingen te laten groeien. Maar dat deed en doe ik niet alleen. Vanaf dag 1 voor de klas vraag ik hulp of advies of een kritische blik als ik niet zeker ben van mijn eigen handelen en de effecten daarvan. Ook als ik wel zeker ben vraag ik collega's feedback te geven op dat wat zij mij zien doen. Én daar zit precies de succesfactor. Want je hoeft het niet alleen te doen dit vak. Sterker nog, je kan dit niet alleen doen. 

De jaren daarna lukte het me steeds beter om leerlingen te laten groeien, in scores maar ook in gedrag. Met positiviteit, interesse en doorzettingsvermogen kom je heel ver! Én ik had een sterke leidinggevende, die mij de kans gaf om me naast de klas ook in het onderwijsveld van Nederland te laten zien. 

Ik werd voorzitter van Leraren met Lef en nam twee keer deel aan een commissie van het Ministerie van OC&W. 

Mijn interesse richtte zich steeds meer op het sterker maken van leraren zelf. Meedenken in beleid is mooi, leraren helpen beter en gelukkiger te worden in hun dagelijkse onderwijspraktijk is nog veel mooier. 

Je hebt altijd een keuze. Elke dag. Op elk moment. In elke les. Leraren helpen zich bewust te worden van de keuzes die ze hebben vind ik belangrijk. We zijn rolmodellen en zijn van onschatbare waarde. Jezelf ontwikkelen is nodig. Omdat het niet alleen je eigen wereld verrijkt maar ook die van je leerlingen. Elke dag weer. 

Begin 2024 was ik te gast in twee onderwijspodcasts. In de podcast Meer dan onderwijs spreek ik met gastvrouw Ilse over gedrag in de klas van leerlingen en Teach technieken die de leraar helpen om beter te kunnen omgaan met gedrag. 

In de podcast van Ank Kampman werd ik toch lichtelijk overvallen door emoties door de vragen die ze stelde over waarom ik voor de klas stond en waarom ik dat deed op de manier waarop ik dat deed. Een podcast die een stuk van mijn motieven en wensen laat horen. 

In 2019 en 2020 schreef ik een aantal onderwijsblogs voor Bureau ICE. Klik op de link om door te gaan naar de pagina waar deze verzameld staan.

renee mei 24-27_edited.png
bottom of page